UTFODRA RÅDJUR
Under senhösten, vintern och våren kan rådjuren behöva stödutfodras. Detta gäller särskilt vid hög snö eller isbeläggning på marken.
Den höga snön gör det tungt och energikrävande för rådjuren att ta sig fram samtidigt som det är svårt att komma åt någon mat.
Isbark på marken gör det omöjligt för djuren att skrapa fram mat vilket ofta leder till svält utan att vi människor förstår det. Vi ser ju bara en mild och snöfri vinter där rådjuren lätt tar sig fram.
När det börjar bli knapert om mat för rådjuren brukar de komma fram till husen för att söka efter fågelfrön under fågelautomater och dylikt.
För dig som vill börja stödutfodra rådjur har jag gjort i ordning en liten lista med tips kring hur man kan gå tillväga. Den här listan är helt baserad på egna erfarenheter och råd som jag fått av andra.
- Börja utfodra när hösten kommer så att rådjurens magar hinner vänja sig vid maten och så att de vet var de kan hitta mat under vintern. Jag brukar börja utfodra lite lätt i början av oktober och fortsätter fram till dess att nytt näringsrikt gräs vuxit fram och knopparna börjat komma.
- Sprid ut utfodringsplatserna så att alla rådjur får möjlighet att få i sig mat. Om man bara har en utfodringsplats leder det till att enbart de starkaste djuren kommer få i sig näring. Jag brukar lägga ut flera små högar med ca 5 meters mellanrum samt 2 extra högar ca 100 meter längre bort så att även de svagaste och de som ligger lägst i rang får möjlighet att äta.
- Välj en utfodringsplats som inte ligger i anslutning till en väg. Om du har en mindre väg i närheten och vill stödutfodra rekommenderar jag att du placerar ut varningsskyltar så att bilisterna tar det lite lugnt när de kör förbi. Rensa även gärna i vägkanter och diken så att rådjuren syns väl när de rör sig mot vägen.
- Utfodringsplatsen bör helst vara skyddad men det ska samtidigt vara lätt för rådjuren att kunna ta sig därifrån om det kommer rovdjur.
- Bygg gärna utfodringsautomater för att undvika att fodret blir blött och förstört.
- Rådjuren behöver färskt vatten även vintertid så gräv gärna fram vatten i en bäck eller dylikt i närheten. Om rådjuren inte får tillgång till vatten kan fodret bilda en klump i magen som så småningom och i värsta fall kan leda till döden. Rådjuren kan äta snö för att få sig vätska men vid för många minusgrader blir snön för kall för deras magar. Eftersom det varit en så extremvarm sommar och skogen fortfarande suger i sig allt vatten som kommer ner från berget kommer det inte att finnas något vatten i bäcken bredvid vårt hus varför jag bestämt mig för att införskaffa en sänkbar pump som klarar av minusgrader. Jag ska placera den i ett vattenkärl och förhoppningsvis kommer rådjuren våga sig fram för att dricka vattnet.
- Svältande rådjur äter det mesta i bröd och grönsaksväg. Ett år var det ett rådjur här som rotade i soporna och åt pasta för fulla muggar. Man kan åka till livsmedelsbutiker för att se om de har gammalt bröd och grönsaker som de kan ge bort för utfodring. Det är ett billigt och bra sätt att ta tillvara på sådant som annars skulle slängas. Det blir dock ett himla pyssel att fixa fram maten på det viset om man matar en större grupp rådjur. I övrigt är det blött ensilage med mycket klöver som rekommenderas eller så klart viltfoder. Viltfoder är det enda som jag använder mig av. Rådjuren får i sig mycket näring utan att de behöver äta enorma mängder och det är ett enkelt sätt att utfodra.
- Rådjuren brukar komma för att äta med ca 3 timmars mellanrum. För den som har råd och tid kan det vara en bra idé att pytsa ut lite foder då och då under dagen så att fodret inte blir förstört mellan varven.
Mycket bra skrivet! Även vi (Siv och Jorma) är rådjursälskare och utfodrar rådjuren med viltpellets från Granngården alla årstider. Under den varmare årstiden går det inte åt så mycket, men dom vet var det finns, så de kommer gärna tillbaka desto oftare under vintern! Problemet är vattnet: vi ställer ut hinkar men det fryser ju när det är kallt!
SvaraRadera